Expositie Vreemde Eenden Oktober 2011

De kunsteenden van het kunstproject “Vreemde eend in de bijt” zijn na een zwerftocht van een halfjaar door de stroomdalen van Aa en Hunze te bezichtigen in Galerie Pommona in Gasselternijveen.

Expositie
De expositie betreft niet alleen de elf grote gekleurde kunsteenden, maar ook de oorspronkelijke ontwerpen van de kunstenaars. Tevens worden foto’s van de eenden op de allermooiste plekjes in de stroomdalen van de Aa en de Hunze tentoongesteld. Deze foto’s zijn van provinciaal fotograaf Willem Jan Kleppe, fotoclub GiAF uit Gieten en van een aantal particulieren.

Galerie Pommona, Hoofdstraat 58, 9514 BG Gasselternijveen.

Veiling
Tenslotte worden de kunsteenden op 11-11-11 geveild in het gemeentehuis te Gieten om 17. 00 u, waarbij burgemeester Eric van Oosterhout als veilingmeester zal optreden.

Kunstproject “VREEMDE EEND IN DE BIJT” Zomer 2011

In het kader van Cultuurlijk Aa en Hunze dé culturele gemeente van Drenthe in 2011, organiseert een dozijn kunstenaars van Stichting Beeldend Kunstenaars Aa en Hunze een project waarbij een vlucht ‘kunsteenden’ neerstrijkt op diverse locaties aan de oevers van de Drentse Aa en de Hunze.

Deze kunsteenden zijn het resultaat van de verschillende interpretaties van deze kunstenaars van het gezegde “een vreemde eend in de bijt” en zijn bedoeld om de aandacht te vestigen op de prachtige natuur in de beide stroomdalen.

Van mei t/m september zullen deze kunstobjecten steeds als groep zijn te zien op diverse ‘zichtlocaties’, d.w.z. plekken die voor het publiek makkelijk toegankelijk zijn en vanwaar er op gepaste afstand naar de ‘kunsteenden’ gekeken kan worden.

De ‘kunsteenden’ zullen op elke locatie steeds onder enig ceremonieel worden geplaatst door de kunstenaars, waarbij het vervoer plaatsvindt op een platte wagen, getrokken door een bijna 90 jaar oude landbouwtrekker en onder begeleiding van een grote stoet van ‘Eendjes’, de populaire benaming van de beroemde Citroën 2CV, die dit jaar 60 jaar geleden in Nederland werd geïntroduceerd.

Tijdens de plaatsingen zal onze befaamde gemeentedichter Egbert Hovenkamp II steeds een ‘ter plekke poëem’ bedenken. Menigeen heeft bij eerdere gelegenheden al van deze spontane gedichten kunnen genieten.

PROGRAMMA VAN PLAATSING

* Zaterdag 21 mei: 1e PLAATSING.

Om 11 uur ’s morgens zullen de eenden en de eendjes aankomen het terrein dat zichtbaar is van vanaf het terras van de uitspanning “De Drentsche Aa” te Schipborg.

Bij deze eerste plaatsing zal de de opening van het project worden gedaan door (onder voorbehoud) onze burgemeester Eric van Oosterhout. Tijdens de Radio Drenthe uizending ‘Hemmeltied’, zal hieraan enige aandacht worden besteed.

* Zaterdag 18 juni: Een uitstapje naar het Zwanemeer bij Gieten.

Hier zijn de eenden en de eendjes present bij de uitvoering van

het muziekspectakel “Het Zwanemeer”.

* Vrijdag 25 juni ’s middags om 5uur: 2e PLAATSING.

Deze keer zullen de eenden op vrijdag aankomen bij het Annermoeras nabij Café “’t Keerpunt” te Spijkerboor.

* Zaterdag 16 juli: 3e PLAATSING.

Op gelijke wijze maar nu weer om 11 uur worden de eenden geplaatst aan het Anloërdiep bij de picknickplaats nabij restaurant “Koningsherberg” te Anloo.

* Zaterdag 13 augustus: Een uitstapje naar Annerveensekanaal.

De eenden zijn nu te gast op het kunst en cultuurfestival “KleurrijkKanaal” rondom de kerk in Annerveensekanaal. Plaatsing 11 uur.

* Zaterdag 20 augustus: 4e PLAATSING.

Dit keer is de plaatsing weer aan de Hunze om 11 uur, nabij een plek die bekend staat als ‘de Bulten’, welke benaming is gegeven omdat hier a.h.w. ‘zandeilandjes’ met zware begroeiing uit het vlakke stroomdal omhoogsteken.

Omdat er geen uitspanning in de buurt is zal hier de catering worden verzorgd door het antieke busje van Galerie Pommona.

* Zaterdag 10 september: 5e en laatste PLAATSING.

Deze plaatsing valt samen met “De Culturele Uitdag” , waardoor we hopelijk extra publiciteit krijgen. De plaatsing is aan het Deurzerdiep nabij cafe-restaurant ”De Aanleg” bij Deurze. Op deze laatste plek zullen de eenden blijven staan t/m zondag 2 oktober.

Tenslotte zal in de week daarna op 11-11-2011 de veiling plaats vinden van de kunsteenden in het gemeentehuis van Gieten te Gieten om 17. 00 u.

De opbrengst van deze veiling gaat naar het Kika Kinder Fonds.

* Deelnemende kunstenaars:

Laurens Boersma, Annerveensekanaal
Dinie ten Brink, Rolde
Cees Drubbel, Annen
Tedja Duyvesteijn, Gasselternijveen
Wilma Geerts, Gieten
Hans Hilbrands, Anderen
Cis Koetse, Rolde
Marineke Leijenhorst, Gasselte
Andrijana Martinovic, Gasselte
Wikje Berentschot, Gasteren
Diet Tappel, Schoonloo

aangesloten bij:

Stichting Beeldend Kunstenaars Aa en Hunze

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: